söndag 2 augusti 2009

Propaganda mot ekologiskt odlat

Åter igen propagerar media mot ekologisk odling. Idag kommer dom med det underliga påståendet att ekologiskt odlade produkter inte skulle vara nyttigare. Att man ens kan säga något sådant är underligt eftersom flera studier just visat att ekologiskt odlade grödor innehåller bland annat mer mineraler, man har även visat att ekologisk mjölk har bättre näringsvärden. Förutom det har man missat hälsoeffekten av att man inte får i sig gifter genom ekologisk mat.

Hur har man då kommit fram till detta? Jo, såhär har det gått till:

1 man sökte igenom 50.000 forskarrapporter mellan 1958 – 2008-02-29 (detta gör att man automatiskt missa några av det bästa studierna som har kommit efter den 29 februari 2008.)

2 Man hittade 162 relevanta rapporter som behandlade ämnet av dessa tog man ut 55 st som man tyckte passade in med deras krav. (Man tog bort alla studier där man inte använde sig av ett ekologiskt certifierings system oavsett hur dom dokumenterat odlingen, dom plockade också bort flera studier pga labb-analyssystem och statistiksystem mm. Med andra ord plockade man bort 60% av de rapporter som egentligen var relevanta. Man valde även att inte redovisa skillnaden av gifter)

3 Man får ett tillrättalagt resultat som visar det man vill att det ska visa, beroende på urvalet av rapporter man har valt att granska.

Hur trovärdig är då denna rapport? Inte särskilt. Genom att välja tid och urval på ett sånt sätt dom gjort har dom plockat bort i stort sett alla rapporter som visat att ekologisk mat är nyttigare. Dom valde även att plocka bort gift aspekten helt i studien.

Andra rapporter har visat höjda värden av bland annat:
Protein 12.7%
Beta-karoten 53.6%
Flavonoider 38.4”
koppar 8.3%
Magnesium 7.1
fosfor 6%
kalium 2.5%
natrium 8.7%
svavel 10.5%
zink 11.3%
fenolföreningar 13.2%

Så varför dessa lögner och propaganda mot ekologisk mat?

Propaganda i media: SvD, SvD, SvD, SvD
Bloggar i ämnet: mina moderata karameller, Cornucopia?, My dad read Kierkegaard

11 kommentarer:

  1. Titta närmare på "Eko" odling så märker du att det varken är mer nyttigt eller mer milövänligt än "vanlig" odling.
    Aktuellt just nu är att kika på vetefälten. Blåklint, baldersbrå, snärjmåra och kvickrot tränger undan vetet i eko-odlingen. Där står veteaxen i konstant fukt, fullt med svampangrepp. Inget vidare hälsosam mat precis!

    SvaraRadera
  2. Per C. Titta dom rapporterna som pekar på det!

    SvaraRadera
  3. Ekoodling = mindre mat på samma areal samt att bonden får göra av med 2-3 ggr mer diesel på grund av merarbetet med att ökat ogräs etc, därmed det högre priset. Så en bifråga om nyttighet är tacksamt för att avleda diskussionen från de större frågorna, som miljön och svält i världen. Är det moraliskt försvarbart att vi i väst producerar mindre mat som släpper ut mer koldioxid och driver upp priserna när så många människor i vår värld har svårt att få mat på bordet? Stämmer klimativrarnas varningar kommer dessutom allt mer jord i världen bli obrukbar samtidigt som vi i väst bygger hus på fin åkerjord, med tanke på att det är just i våra breddgrader som jorden fortfarande kommer att vara brukbar.

    SvaraRadera
  4. Ja, vi borde ha ett lägre invånarantal på planeten, Utsläppen är bara ett problem när du använder fossila bränslen.

    Problemet är inte att det just nu inte finns tillräckligt mycket mat för att föda planeten utan att vi slänger miljoner ton mat för att hålla uppe priserna. Dessutom så dumpar vi billig mat i u-länderna, vilket gör det ekonomiskt omöjligt att bygga upp jordbruket i de länderna.

    SvaraRadera
  5. Där håller jag inte riktigt med dej, visst slängs det mat, men det är ju inte för att alla ätigt sej mätta. Lagren av spannmål är ca 6 veckors konsumtion. OM alla hade råd med mat, skulle det ta slut ganska snabbt.

    SvaraRadera
  6. Mat dumpas på tippen för att hålla uppe priserna på det som säljs. Det är ett enormt slöseri. Om man skulle använda allt som odlades istället för att slänga det skulle det finnas mer mat, väldigt enkelt...

    Detta gäller även andra födokällor t.ex räkor som också slängs för att hålla uppe priset.

    SvaraRadera
  7. Ge gärna flera exempel, där prima mat kastas i prisuppehållande syfte!

    SvaraRadera
  8. Per C: Googla själv... Har inte tid att leta information åt dig. Har inte några länkar på denna datorn...

    Denna länken om räkorna hade jag så den kan du få som bonus

    http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=483592

    SvaraRadera
  9. "Den här obalansen på marknaden är tillfällig och brukar vara över på ett par veckor" stod det där...

    SvaraRadera
  10. Franska bönder får väl massa bidrag för att inte odla all mark i syfte att höja priserna? Det finns helt enkelt för mkt mat och man vill ju inte göra en bonde arbetslös?

    SvaraRadera
  11. Per C,
    SVT sände för att inte alls för länge sedan en dokumentär om matslöseriet. Ingen köper mat som går ut om två dagar på stormarknaderna. Det slängs. Dessutom har det bildats en folkrörelse som faktiskt går och rotar upp fräsch mat ur stormarknadernas soptunnor. Detta slöseri är en realitet.

    Till bloggaren,
    jag tycker mig också märkta en hetsjakt mot den ekologiska odlingen. Dessutom drabbas många storföretag ifall allt för flitiga politiska beslut skulle tas för den ekologiska odlingens fördel. Läge för en konspirationsteori? :)
    Jag skulle vilja ta del av studierna efter 2008 som du nämner där.

    SvaraRadera