fredag 17 juli 2009

Klimatförändringar och miljöförstöring bakom Jättebläckfiskar

SvD rapporterar ”Tusentals aggressiva bläckfiskar har invaderat kusten utanför San Diego. Upp till 50 kilo tunga och försedda med sylvassa näbbar sprider de både skräck och förundran bland dykare och barnfamiljer längs stranden.”

Ja, detta är bara en av alla de rubbningar i ekosystemet vi människor lyckats ställa till med. Det är tragiskt att människan aldrig lär sig och inte kan lägga ihop dom till synes små rapporterna om att vår miljö är på väg att ändras på ett radikalt sätt. Och att dra lite större slutsatser.

Ett annat exempel är fågel-döden som nu knyts till B1- vitaminbrist. Dn rapporterade om detta den 2009-07-13. Lennart Balk, ekotoxikolog på Stockholms universitet säger till DN:

” – Vi är säkra på sambandet bortom allt rimligt tvivel. På flera håll runt Östersjön dör fåglar av olika arter på samma sätt. Länge var orsaken ett mysterium. Det har spekulerats över alltifrån miljögifter till bakterier. Nu har svenska och isländska forskare kommit fram till att fåglarna dör av brist på vitamin B1, även kallat tiamin.”

Henrik Österblom, systemekolog på Stockholms universitet, har tagit del av de nya resultaten.
– Det här är otroligt intressant, speciellt med tanke på att M74 hos lax också är kopplat till brist på tiamin, säger han.
Sjukdomen M74 stör fortplantningen. Den har slagit hårt mot östersjölax i svenska och finländska älvar.”

Problemet är att vi förstört ekosystemet att det har svårt att upprätthålla sig självt. Hur långt är vi från en kollaps? Vad händer när 90% av alla fåglar är döda? Det blir mer insekter i alla fall. Vad händer när fisken blir sjuk och självdör? Kommer haven att bli stora gröna ansamlingar av växtalger eller hur kommer haven att förändras?

Läs även: Ab, Ex, Svd, Dn,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar