lördag 18 juli 2009

Köttindustrin orsakade svininfluensan!

Dagens djurhållning av grisar och fåglar är den mest sannolika orsaken till att svininfluensa viruset har kunnat ut vecklas. Det är det industriella system där djuren inte längre är djur utan en produkt som åter ingen ställer till det för naturen. Att nästan 20 % av alla växthusgaser kommer från djurindustrin och att det är en stor bidragande orsak till övergödning i våra sjöar och hav, det är något som de flesta känner till. Men de stora riskerna med sjukdomar som uppstår i samband med djurhållning är det få som vet. Vissa kommer säkert ihåg ”galna kosjukan” och förra fågel-influensan som hade en dödlighet på över 50%. Det är köttindustrin som är orsak till båda dessa.

I Dn den 2009-04-28 skriver två av landets främsta experter på influensa-virus, professor Björn Olsen och infektionsläkare Christian Ehrenborg.

”Det influensavirus som cirkulerar i Mexiko och USA är mer anpassat till människan än vad fågelinfluensa är och har nu på kort tid skapat en ny nisch av djur – människan, – som det kan infektera.”
”Men oavsett vilket virus vi diskuterar, fågelinfluensa eller svininfluensa, är det två sidor av samma mynt, en effekt av vår djurhållning sedan århundraden. ”

Så med andra ord bör vi dels få ner konsumtionen av kött och dels se till att köttindustrin faktiskt tar sitt eget ansvar. Men vilket ansvar vill konsumenterna att industrin tar? Det dom flesta tittar på är priset och om det skulle göra att 50% av jordens befolkning död av fågelinfluensa, så är det inte deras fel...

Olsen och Ehrenborg fortsätter:

”Detta nya virus har anpassat sig till människan och har därmed hittat en fantastisk måltavla. Från virusets synpunkt är det oväsentligt om cellerna de skall infektera sitter i en gris, en höna eller en människa. Människan är i dag, med sina närmare sju miljarder individer, jordens näst vanligaste däggdjur. Det finns flera orsaker till den snabba ökningen, men ett viktigt skäl är att vi skapat stora monokulturer av husdjur. Det finns 25 miljarder höns, vår vanligaste fågel. Man räknar med att det finns minst en miljard grisar. Storleken på dessa populationer är i ett evolutionärt perspektiv, historiskt höga. Dessa faktorer är viktiga för uppkomsten av nya infektionssjukdomar och i värsta fall pandemier. Vi kommer att få se mer av det i framtiden.”

Jag rekommenderar att du läser mer om svininfluensan här!

Om ni inte vill dö i fågel eller svin influensa sluta ät kött!

Källor: SvD, Dn, SvD, SvD, SvD, Ab, Ab, Ex, Ex,

4 kommentarer:

  1. Vad snackar du om ! Svin influensan är framställd i labb för att spridas ut över världen så att amerikanska läkemedelsbolag skall kunna tjäna så mycket pengar som möjligt !

    SvaraRadera
  2. Fucking jävla media som hjälper till oxå! Varför för att dom får betalat för att säga vissa saker och betalt för att hålla tyst om andra.

    När kom en granskande rapport om ex 11 September. Hur två plan lyckades få det omöjliga att hända.. Inte bara att rasera två enorma oraserbara byggnader utan även en tredje byggnad utan att ett plan krashade i den..... Och en flygplanskrash i pentagon utan vrakdelar och en flygplans krash i pennsylvania utan lik... !!

    SvaraRadera
  3. Ja, till båda Anonym. Det finns saker som tyder på att svininfluensan framställts i ett lab, men samtliga riktigt stor influensor som funnit tidigare har uppkommit pga av vår djurhållning. Även andra sjukdomar förutom influensor utvecklas pga av djurhållningen.

    SvaraRadera
  4. jag tror det ligger något i det du säger, det är hur vi människor lever idag som påverkar mycket sådana här epedemier som svininfluensan och liknande, vi har redan en överbefolkad planet inte konstigt att sjukdommar sprider sig som löpelder men man behöver inte heller göra det här med svininfluensan till en för stor sak det är fler som dör i vanlig influensa och av fel medeciner än just svininfluensan...

    SvaraRadera