onsdag 22 juli 2009

Smarta elnät för framtiden

Detta är lite av en uppföljning av gårdagens inlägg där någon kommenterade att det inte skulle vara möjligt att bygga ett decentralliserat energisystem. Smart Grids eller smarta nät på
svenska är något som det forskas en hel del på just nu. Fördelarna
skulle vara många.

Här nedan ser ni Fortums slideshow som visar att dom också har
smarta nät i tankarna.

Smarta Nät
View more documents from darkandgreen.

1 kommentar:

  1. Jag har inte sagt att smarta elnät inte kan byggas. Det jag i praktikten bad dig visa var:

    - Kostnad
    - Ledtid
    - Det nya nätets kapacitet
    - Fungerade exempel

    Tro mig, jag vill ha smart grids. Elnätet är bräckligt som f-n rent ut sagt och vi har redan haft kaskadkollapser. Den senaste slog ut hela Sverige söder om Jönköping, och delar av Danmark. Och i Europa har kaskader ställt till me datt så månag som 15 miljoner hushåll förlorat strömmen. Vi har ett desperat behov av att rusta upp vår elnät.

    Men önsketänkande når inte långt. Vad vi vill ha och vad vi får är inte per automatik detsamma. Om något borde 1980 års kärnkraftsbeslut ha visat oss detta: vi ville ha en ersättare till kärnkraften och stoopp till 2010... vi fick inte det. När karta och verklighet inte stämmer överens, då vinner verkligheten, varje gång.

    När det då är frågan om att planera projekt som sträcker sig 60-80 år in i framtiden, då kan vi inte chansa. Tills dess att smart grids visat upp någon som helst kalkyl och demonstration på hur mycket bättre vårt nät blir, och hur mycket pengar och tid det kommer att ta, är de ett högst osäkert kort. Håller du inte med om det?

    SvaraRadera