torsdag 23 juli 2009

Klimatförespråkarna och klimatförnekarna måste sluta fred!

Det pratas mycket om klimatet nu... Och båda sidorna verkar ha grävt ner sig i sina skyttegravar och vägrat titta upp där ifrån. Klimatförnekarna hävdar att all påverkan inte bara på klimatet utan också på miljön är en lögn. Ibland hör man argument som att allt handlar om att kunna beskatta luft. Klimatförespråkarna har grävt ner sig minst lika djupt och inser inte hur stor vikt solcykeln och kosmisk strålning pga av att vi passerar igenom det galaktiska planets mittpunkt. Tyvärr vägrar båda sidorna ta till sig den andra sidans argument och på så sätt kommer naturen lida för det.

Klimathotet tar helt enkelt upp för mycket av den totala miljödebatten. Vi kommer att uppleva en ny uppvärmnings period i denna solcykeln med ett maximum i slutet av 2012. Vilket kommer att innebära en viss klimatförändring, Forskare har även kommit fram till att solmaximum 2012 kommer vara större än vad man har sett på länge. Så här har klimatförnekarna en poäng. Men den skillnaden som vi människor faktiskt gör precis som klimatförespråkarna säger, kan göra att vi når någon av de tipping points som finns i klimatsystemet.

Vad är då min slutsats av detta?

- Låt inte klimatfrågan ta över hela miljödebatten, det händer många väldigt oroande saker i andra miljöfrågor som riskerar att glömmas bort.

- Slut fred och lyssna på varandras studier och argument. Dagens klimatmodeller tar inte med flera av de faktum som förnekar-sidan har rätt i.

- Ni som är klimatskeptiska: Sluta inte bry er om andra miljöfrågor Klimatet är inte den enda frågan.

I media: (Dn, SvD)

7 kommentarer:

  1. "Forskare har även kommit fram till att solmaximum 2012 kommer vara större än vad man har sett på länge".

    Var har du läst det?

    Inte ens de som tror att detta maximum blir som störst tror att det blir svagare än genomsnitt sen 50-talet. De flesta forskare tror att det blir det svagaste på 100 eller 200 år. (Cirka 40 solfläckar per månad mot normalta maximums grovt cirka 100 solfläckar per månad.)

    Jag har iofs sett (och du kanske läst) artiklar om solaktivitet som varnar för starka utbrott vid nästa maximum, men det ska bara ses som journalisters alarmism. Solmaximum har vi cirka vart 11:e år och inget tyder på att något ska hända nu.

    Instämmer om att miljöfrågor är viktiga, och jag sätter in klimatfrågan som en som är mindre viktig. Jag håller inte med om att jag sk*ter i andra miljöfrågor.

    Generellt kan nog inte alla syssla med miljöfrågor (som nu är så populärt att råda folk till att göra) och man kan inte ge alla som sysslar med miljö rätt att lägga ned vilken verksamhet som helst som denne påstår är ett hot.

    Att vara försiktig är att vara det i olika riktningar, och det finns intressen i olika riktningar. Skulle vi lyda de mest alarmistiska i klimatfrågan skulle vi bli ett fattigt och hungrande samhälle.

    --
    mvh, Magnus Andersson

    SvaraRadera
  2. n jag tycker att din text är bra!


    Ett problem för samhället tror jag är utsläppsrättshandel. De som vill driva den förordar att klimat ska diskuteras mer och är alarmistiska. Al Gore har redan tjänat 100 miljoner dollar och skulle tjäna många gånger mer om utsläppsrätter införs i USA. Men den styrningen kostar ekonomin.

    Tycker att någon journalist borde ta tag i detta, vilket vore att utmana gigantiska intressen i form av energibolag mm.

    Jag är annars för god miljö och energisnål teknik.

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Vacker tanke, men det finns inget bevis för att solen (och var den ligger i galaxen just nu) påverkar klimatet, eller i alla fall inte den senaste tidens uppvärmning. Och det senaste jag hört om nästa solcykel är att den kommer bli ungefär som vanligt.
    Det är väl ingen mening att 'sluta fred' med folk som hittar bara på?
    Däremot så har IPCC och andra i etablissemanget varit kassa på PR, skriver New Scientist. Bra artikel förresten.

    SvaraRadera
  4. Magnus: Här kan du läsa en artikel på space.com:

    http://www.space.com/scienceastronomy/081216-agu-solar-storm-shield-break.html

    Nasa drar samma slutsatser, googla på det bara. Sen är det inte så att det bara finns en solcykel, det finns flera som samverkar. T.ex en på 11 år en på 80år mm.

    Robert: Visst finns det bevis på det. Du bevisar bara att hela mitt inlägg stämmer.

    SvaraRadera
  5. Klimat skeptiker brukar också hävda att det inte varit någon global uppvärmning det senaste årtiondet. Är det inte mer troligt att denna platå i klimatkurvan beror på solaktiviteten. Och att när solen återgår till normal aktivitet så fortsätter den globala uppvärmningen.

    SvaraRadera
  6. De förhandlingar som sker under det här året, även om de huvudsakligen rör hur mycket utsläppen av koldioxid ska minskas så är det inte bara det som diskuteras. Du känner säkert till skövlingen av regnskog eller frågan om biodiversitet på vår planet och hur den ska bevaras. Även detta är frågor som faktiskt diskuteras.

    Sedan hänger väldigt många av dessa miljöfrågor ihop med varandra, om man tar exemplet med regnskogen så fungerar det koldioxidsänka och är därmed också intressant i utsläppsdebatten. Dessutom så har regnskogen en oerhörd biodiversitet som vore katastrofal att förlora. Är det en gång förlorat går det inte att återskapa. Om tänker helt antropocentriskt så skulle denna biodiversitet kunna tillföra oss med mediciner i framtiden.

    Debatten som så ofta handlar om utsläpp kan jag hålla med om borde diversifieras mer. Men det som diskuteras under förhandlingarna är definitivt mer än utsläpp.

    SvaraRadera
  7. Du har en seriös inställning till ämnet, till skillnad från den allenarådande hysterin som råder bland klimathotsanhängarna. Att skillja på miljöåverkan och klimat är a och o för en vidare diskussion. Gröna baskrarna klär åberopar gärna miljöförstöring som en gemensam nämnare i klimatfrågan, vilket är helt imbecillt. Vi kan släppa ett ton kvicksilver i bäcken hemma utan att det har det minsta med klimatfrågan att göra. Förkastligt, visst, men frågan har ju för länge sedan gått överstyr och antagit fullständigt vansinniga proportioner. Alla som har den minsta intellektuell täckning i realbiologi inser ju att detta inte är en rimlig interaktion. Vet klimatdårarna öht vilket enormt system det handlar om? eller trumpetar de bara vidare vad deras chefsideologer förkunnar?
    Stillaman

    SvaraRadera