fredag 10 juli 2009

Mänskligheten är en parasit utan någon like!

En parasit är en organism som lever vidhäftad vid en annan organism och tar sin näring ifrån denna. Värddjuret (jordens ekosystem) kan fortleva och eventuellt överleva parasiten men kan också duka under när det det inte förmår föda både sig själv och parasiten.

I min värld är människan en parasit som suger livet ur vår planets ekosystem. Problemet är inte att vi lever av ekosystemet utan att vi överbefolkar världen och suger ur dess resurser i en takt som inte är hållbar. Aldrig förr har vi varit så många människor på denna planet och aldrig förr har vi haft tekniken att så fort suga ut dess resurser.

Då kanske du frågar dig: men vi lever ju faktiskt exakt så här många personer på jorden vad är då problemet? Problemen är flera... Vi har inte ännu sett alla skadeverkningarna nuvarande uttag av naturresurser har skapat, det finns en fördröjning i systemet. Vi har inte heller sett dom problemen som kommer i och med att fler och fler kommer upp i "västerländsk" standard.

Din följdfråga kanske då blir: ska vi då inte låta fler få "västerländsk" standard? Detta är en av de bästa frågorna... Västerländsk standard utgår ifrån tillväxt och ekonomi. Vad den ökade ekonomin används till är det som är problemet. Sverige har sedan 70-talet mer än fördubblat sin BNP. Men vem kan säga att dom har det dubbelt så bra? Klyftorna i samhället har inte varit större än vad dom är nu under samma tid. Depressioner är en ny folksjukdom. Miljön har aldrig varit mer belastad.

Säg mig då, vad har det västerländska systemet då åstadkommit? Vem har den ekonomiska fördubblingen gynnat? Miljön? Nej. Allmänheten? Nej. De enda som har gynnats är de som redan hade mest pengar och mest makt. För det är detta den västerländska livstilen gynnar.

Vi behöver för att jorden och mänskligheten ska överleva totalt ändra både vår livstil och vårt ekonomiska/politiska system. Vi måste inse att vi inte kan parasitera på samma sätt som innan för vårt värd-djur är på väg att dö.

2 kommentarer:

  1. Detta stämmer inte. Jorden är inte på väg att dö! De studier i vetenskapliga tidsskrifter som anger att 20-30 procent av alla djur snart dör är helt osakligt grundade på extrapolation av att djur har flyttat från en lokal plats till någon annan plats. Det är en metodologi som dessvärre har kommit att accepteras i de vetenskapliga tidsskrifterna!

    Vidare så har människan en eller några hektar var och vår ökningstakt avtar nu dramatiskt och vi kommer inte att bli fler än 8-9 miljarder, max. Fossilbränsle är inte alls farligt, och det räcker i hundratals år ytterligare, men om några decennier kommer troligen den första fusionskraften som kan ge el utan utsläpp med vatten som bränsle. Då behövs fossilt om 50-100 år kanske bara endast i transporter med renade motorer.

    Men jorden blir nu kallare, och annat bevisar att vi människor inte påverkar klimatet.

    mvh, Magnus A

    SvaraRadera
  2. Fossilt bränsle som kol släpper ut mängder med kvicksilver... Skönt att vi bara ska göra det i 50 - 100 år till.

    Förövrigt nämnde jag inget om klimatet... Bara det parasiterandet vi människor står för.

    Det är personer med din inställning som har gjort att miljöförstöringen har pågått och kommer att fortsätta. Skygg-lapparna på...

    SvaraRadera