måndag 13 juli 2009

Kvicksilver är fortfarande ett problem i Sverige.

Den största källan till kvicksilverutsläpp till luft globalt är förbränning av kol.

Trots att nedfallet av kvicksilver har minskat de senaste åren är det inte tillräckligt för att förhindra att kvicksilverhalterna fortfarande ökar i miljön. Halterna ökar med cirka 0,5 procent årligen i skogsmarkens översta lager. Naturvårdsverket uppskattar att nedfallet av kvicksilver behöver minska med 80 procent för att halten i naturen i huvudtaget ska börja minska.

Tack Vattenfall & co för att ni släpper ut ett så giftigt ämne i naturen.

De stora kvicksilverutsläppen har inneburit att fisk från många sjöar har för höga halter. Gränsen 1 mg kvicksilver per kilo fiskkött överskrids i cirka 10 000 sjöar i Sverige(1988), enligt uppskattningar som Naturvårdsverket gjort. Kvicksilverutsläppen har minskat, men trots det ökar halterna kvicksilver i organismerna i många områden. Det beror på gamla försyndelser som läcker och att försurningen löser ut naturligt kvicksilver.

FNs miljöorgan UNEP har i rapporter påpekat att miljontals barn runtom i världen redan i fosterstadiet kan ligga i riskzonen för att exponeras av alltför höga halter av kvicksilver. Kvicksilvret skadar det centrala nervsystemet.

Organiskt kvicksilver tar sig igenom såväl moderkakan som blod-hjärnbarriären. Resultatet kan bli neurologiska skador vilket i vissa fall kan leda till döden. Det kan också orsaka intellektuell nedsättning och inlärningssvårigheter.

Så ät inte fisk för din egen hälsas skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar