torsdag 16 juli 2009

Vem ska ta ansvar för miljön?

Vem ska ta ansvar för miljön?

För mig känns detta som den mest aktuella frågan. Är det verkligen rimligt att den fattiga bonden i Brasilien eller fiskaren på Island ska ta ansvaret för miljöförstöringen?

Att som DN och Aftonbladet rapporterar: att vi fortsätter köpa mer KRAV märkta produkter är givetvis jättebra men det är inte det stora problemet.

Låt mig ta några exempel. En fattig bonde i Brasilien kan köpa land i Amazonas regnskog för en billig penning och ha kött djur gående där. För att att han ska ha råd att bygga upp en ranch och bygga en väg som att han kan bli av med sina varor gör han som alla andra där. Han hugger helt enkelt ner 50% av regnskogen på sin mark. Lagen säger att bönderna får hugga ner max 20% av skogen, men eftersom han inte får så högt pris för sina djur hugger han ner mer än 50%. Vems är då felet? Är det bondens fel? Är det statens fel? Eller kanske är det vi svenskar som köper billig oxfilé från hans farm? Ska det verkligen vara så? Vi har idag ingen som kan kontrollera och se den större bilden när det gäller miljöförstöringen.

Ett annat exempel är fiskarna på Island. På grund av klimatförändringar har makrillen börjat simma på isländskt vatten. Men eftersom dom inte har någon kvot på makrill får dom inte fiska den och använda som matfisk. Inget land har velat dela med sig av sina kvoter. Vad har då hänt? Jo de Isländska fiskarna fiskar så mycket makrill dom bara kan och säljer till fiskmjölsfabriker istället. Så istället för att sälja 1 kilo matfisk på hemma marknaden så kostar det resurser för att processa fisken till fiskfoder som skeppas till Norge och blir odlad lax. Någonstans 0.3 kilo lax blir varje kilo makrill och en massa energi har gått åt på vägen. Vem har ansvaret för detta slöseri med naturens resurser? Är det konsumenterna i Sverige som äter den odlade laxen? Eller kanske laxodlaren i Norge?

Vi behöver dels fler i de rika länderna som faktiskt informerar sig om vad dom kan göra, vi behöver hjälpa de som tar ut resurser ur ekosystemet att inse den lite större bilden. Men kanske behöver vi någon som kontrollerar det hela på en global nivå. Jag är själv starkt emot överstatlighet men just på miljöområdet tror jag att det är den enda lösningen.

Så ingen mer oxfile från Brasilien och ingen mer odlad lax!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar